X
GO

Laatste update op  5-4-2024

 

CORONA

De coronaprik blijft beschikbaar voor zwangeren en mensen met een verwijzing van een behandelend specialist. Zij kunnen vanaf 2 januari 2024 telefonisch een afspraak maken. Voor wie is de coronaprik?

De coronaprik is beschikbaar voor:

  • zwangeren,
  • volwassenen en kinderen uit medische hoogrisicogroepen op advies van een behandelend specialist (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis),
  • mensen die van een behandelend specialist een verwijzing hebben gekregen om een andere dan de 2 hierboven genoemde redenen

Afspraak maken voor de coronaprik

Komt u in aanmerking voor de coronaprik? Dan kunt u telefonisch een afspraak maken. Dit kan vanaf 2 januari 2024 via 0800 7070.

Voor de coronaprik met het Novavax-vaccin kunt u op een klein aantal GGD-locaties terecht. Hiervoor belt u vanaf 2 januari 2024 met 0800 0174.
 

Antwoord op vragen: mijnvraagovercorona.nl

Op mijnvraagovercorona.nl vindt u het antwoord op de meestgestelde vragen over corona en de coronaprik.

 

Coronaprik niet voor iedereen nodig

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide. 

 

Voorkom verspreiding van het coronavirus

In de winter hebben meer mensen last van virussen zoals griep, verkoudheid én corona. Sommige mensen kunnen er erg ziek van worden. Bij corona en griep lopen vooral mensen met een kwetsbare gezondheid en/of ouderen extra risico om (erg) ziek te worden. Maar soms houden ook mensen zonder kwetsbare gezondheid lange tijd klachten na een besmetting (bijvoorbeeld post-COVID).

Voor iedereen blijft het daarom belangrijk om de adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties te volgen. Voor de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid en voor henzelf. 

Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus? 

  • Blijf dan thuis als u ziek bent. 
  • Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. 
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg. 
  • Hoest en nies in uw elleboog en was vaak en goed uw handen met water en zeep, ook als u geen klachten heeft.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes